Ministerul Mediului

Agenția de Mediu

Ce poți face tu pentru a proteja mediul?

Drumul e-deșeurilor în e-Moldova

 

Ziua internațională fara pungi de plastic

 

Informare generală privind substanțele chimice – limba RO

Informare generală privind substanțele chimice – limba RU

Unde găsim substanțe chimice acasă? – limba RO

Unde găsim substanțe chimice acasă – limba RU

Substanțele chimice și persoanele vulnerabile (femei însărcinate, copii) – RO

Substanțele chimice și persoanele vulnerabile (femei însărcinate, copii) – RU

Impactul Infracțiunilor Ecologice RO-RU

Impactul activităților economice asupra mediului și sănătății cetățenilor

Problemele de mediu vazute de sus

Gestionarea sigura a  substanțelor chimice

Circuitul apei în natură

Protectia mediului

Solul și mediul înconjurător

Importanța apei

Educatie ecologica - Povestea pamantului 

Să protejăm natura! poluarea reciclare educație ecologică

Cum să protejăm Pământul! 5 idei simple!

Educatie ecologica - Regulamentul micului ecologist

Scrisoare către pământeni de Vali Slavu | Ziua Pământului | Mediu

Educatie Ecologica Pentru Copii - ZIUA PAMANTULUI PENTRU COPII

 

10 lucruri simple pe care fiecare locuitor al planetei le poate face ca să contribuie la combaterea incalzirii globale.

 

Lucruri simple, dar care conteaza. Scopul lor, mai ales dacă sunt susținute de tot mai mulți oameni, este de a reduce cererea de combustibil clasic (petrol, gaz, cărbune), care, prin utilizare, contribuie la creșterea gradului de dioxid de carbon din atmosferă.

1. Reduceți, reutilizați, reciclați

Alegeti produse reutilizabile în loc de cele dispensabile, ambalaje minimaliste, colectață separate și reciclați hârtie, 
plastic, sticla, reviste si ziare, precum și doze de aluminiu. Prin reciclarea a numai jumătate din ceea ce folosiți într-o gospodărie, reduceți anual poluarea cu 1.090 de kilograme de dioxid de carbon.

2. Folosiți cumpătat încălzirea și aerul condiționat

Confortul personal este important, dar excesul nu se justifică. Soluții inteligente de izolare a casei vă pot ajuta să economisiți energie atât iarna, cât și vara, prin reducerea nevoilor de încalzire sau a costurilor pentru aer condiționat. Puteți reduce poluarea cu 90 de kilograme de dioxid de carbon pe an (per individ).

3. Alegeti becurile economice

 

Becurile clasice (sau becurile incandescente) sunt becuri pe baza de filament, incapsulate intr-un balon de sticlă avand în interior un gaz inert. Pana la 95% din energia pe care o consumă este transformată în caldură și nu în lumină, ceea ce le face extrem de ineficiente pentru iluminat.

Becurile economice sau becurile CFL (Compact fluorescent lamp) sunt becuri care au in componenta lor mercur, aproximativ 4 mg, care este extrem de toxic pentru organismul uman in caz ca acestea se sparg, dar  si le fac sa fie greu de reciclat, chiar mai mult decat cele incandescente, care nu au materiale interzise, dar folosesc resurse la fel de prețioase prin consumul lor ridicat de energie electrică.

Becurile cu LED-uri reprezinta o alternativa optima, fiind cea mai eficienta solutie de iluminat in momentul de fata. LED-urile sunt  diode semi- conductoare cu o eficienta de pana la 80% mai mare si o durata de utilizare de pana la 10 ori mai ridicata. De asemenea Ledurile emit mult mai putina caldura, fapt care duce la scaderea necesitatii de folosire a aparatelor de aer conditionat. Led-urile nu contin materiale otravitoare, usurand misiunea utilizatorilor de a proteja mediul inconjurator. 

Sa nu uitam ca pentru producerea a 1 MegaWatt se emit ~ 430kg CO2 in atmosfera., deci daca folositi becuri cu LED aveti un prim mare avantaj: economisiti aproape 90% din energia electrica  pe care ati fi consumat-o cu un bec obisnuit. 

4. Conduceți ințelept și mai putin

Cu cat folosiți mai rar masina, cu atat se reduce emisia de gaze, plus că nu mai consumați benzina. Asa că, dacă nu e vorba de o distanță lungă sau de lipsa altor mijloace de transport, încercați mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport în comun. Iar dacă, totuși, alegeți mațina, incercați sa fiți eficienti: să aveți cauciucurile umflate la nivelul potrivit, motorul îngrijit, sistemul curățat.

5. Cumparati produse eficiente energetic

Cand alegeți o mașină noua, orientați-vă către una cu un consum mic. Pentru produsele necesare casei, există din ce în ce mai multe variante eficiente energetic, indiferent că e vorba de un bec sau un robot de bucătărie. Incercați să evitați tot ce înseamnă plastic în exces sau orice ce nu poate fi reciclat.

6. Folositi mai putina apă caldă

In loc de apă fierbinte pentru duș sau baie, încercați o variantă cu ceva grade mai în jos. Capetele de duș cu jet moderat ajută și ele la reducerea consumului de apa. Mai nou, hainele pot fi spălate și cu apă rece sau doar ușor încalzită la mașina de spălat, nu mai este nevoie sa le fierbeți la 90 de grade.

7. Stingeți lumina

Cand plecați din casa, închideți becurile și scoateți din priză aparatura electronică. Cand sunteți acasă, folosiți lumina doar acolo unde aveți nevoie, nu în toată casa și încercați să nu utilizați toate aparatele electronice și electrocasnice în același timp.

8. Plantați un copac

Oriunde: în gradina, în curtea blocului, în afara orașului, oriunde se poate, plantați un copac. Sau mai mulți. Se vor dezvolta în timp, dar vor contribui, la un moment dat, la absorbția dioxidului de carbon din atmosferă, chiar dacă într-o mică măsură. Însa un copac face mult pentru ecosistemul de care aparține și oricum merită să îl plantați.

9. Încercați energiile alternative

Dacă aveți posibilitatea să folosiți energii alternative, nu ezitați. Deși programele din RM nu sunt atat de avansate ca în alte țări în privința susținerii materiale a celor care trec pe energii alternative, totuși, investiția o veți recupera în timp și veti contribui la protejarea mediului.

10. Invatați și incurajați si pe altii

Familie, copii, prieteni, oricine poate fi ajutat să înțeleaga importanța utilizării inteligente a resurselor. Explicati-le că orice gest contează!