Ministerul Mediului

Agenția de Mediu

INFORMAȚIA PRIVIND NIVELUL DE POLUARE A RÂULUI DIN PARCUL VALEA TRANDAFIRILOR la data de 05.04.2024

Published on: Thu, 04/11/2024 - 11:36
Press Release Type: 

Apa poluată a devenit o problemă reală pentru mediul înconjurător pentru că aceasta afectează buna funcționare a ecosistemului. Unul dintre principalii poluanți ai apei sunt apele reziduale, deoarece este principala sursă de agenți patogeni și substanțe organice aflate în putrefacție.

     Deoarece substanțele organice sunt descompuse în mod natural în canalizare de către bacterii și alte microorganisme, conținutul de oxigen existent în apă este epuizat. Acest lucru pune în pericol calitatea apei a lacurilor și a cursurilor de apă, unde sunt necesare niveluri ridicate de oxigen pentru ca peștii și alte vietăți acvatice să supraviețuiască.

     La data de 05.04.2024 specialiștii Laboratorului de Referință de Mediu al Agenția de Mediu s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe de apă și sol în vederea constatării nivelului de poluare.

     Ca rezultat al investigațiilor de laborator Vă informăm că pentru probele de sol s-a constatat majorarea neesențială a concentrațiilor ionilor de amoniu în comparare cu proba de fond.

     În scopul  evaluării rezultatelor încercărilor de laborator a apei a fost utilizată Anexa 1 la HG890 din 12-11-2013 Regulament privind cerințele de calitate a mediului pentru apele de suprafață. Astfel, probele de apă prelevată se încadrează în limitele claselor a III-IV de calitate, adică "poluată moderată" și "poluată"; conform parametrilor: azot de amoniu și consumul chimic de oxigen. Totodată în proba de apă prelevată din rîuleț, materiile în suspensie depășesc limita pentru clasa a V de calitate ce înseamnă "foarte poluată".

     Clasificarea apelor de suprafață se face în baza rezultatelor monitorizării calităţii apei, delimitîndu-se cinci clase de calitate:

            1) clasa I (foarte bună) –  apele de suprafaţă în care nu există alterări (sau există alterări minore) ale valorilor fizico-chimice şi biologice de calitate. Concentraţiile poluanţilor sintetici nu influenţează funcţionarea ecosistemelor acvatice şi nu aduc prejudicii sănătăţii umane. Apele din această clasă sînt destinate pentru toate tipurile de folosinţă. Pentru reprezentarea grafică se foloseşte culoarea albastră;

            2) clasa a II-a (bună) – apele de suprafaţă care au fost afectate uşor de activitatea antropică, dar care pot totuşi asigura toate folosinţele în mod adecvat. Funcţionarea ecosistemelor acvatice nu este afectată. Metodele de tratare simplă sînt suficiente pentru pregătirea apei potabile. Pentru reprezentarea grafică se foloseşte culoarea verde;

            3) clasa a III-a (poluată moderat) – apele de suprafaţă ale căror valori fizico-chimice şi biologice de calitate deviază moderat de la fondul natural al calităţii apei, din cauza activităţilor umane. Se înregistrează semne moderate de dereglare a funcţionării ecosistemului, iar condiţiile necesare pentru familia salmonidelor nu mai pot fi asigurate. Tratarea simplă nu este suficientă pentru folosinţa apei în scopuri potabile, fiind aplicate metode de tratare normale. Pentru reprezentarea grafică se foloseşte culoarea galbenă;

            4) clasa a IV-a (poluată) – apele de suprafaţă care prezintă dovezi de devieri majore ale valorilor fizico-chimice şi biologice de calitate de la fondul natural al calităţii apei, din cauza activităţilor umane. Condiţiile pentru familia ciprinidelor nu mai pot fi asigurate. Apele nu corespund cerinţelor pentru apa potabilă fără aplicarea metodelor de tratare avansată. Pentru reprezentarea grafică se foloseşte culoarea oranj;

            5) clasa a V-a (foarte poluată) – apele de suprafaţă care prezintă dovezi de devieri majore ale valorilor fizico-chimice şi biologice de la fondul natural al calităţii apei, din cauza activităţilor umane. Componentele biologice, îndeosebi piscicole, sînt deteriorate şi apa nu poate fi utilizată în scopuri potabile. Pentru reprezentarea grafică se foloseşte culoarea roşie.

Totodată trebuie să menționăm că clasificarea corpurilor de apă de suprafață se realizează în baza rezultatelor monitorizării calității apelor efectuate pe parcursul a trei ani consecutivi, de aceea specificăm că rezultatele obținute nu pot fi utilizate în scopul clasificării corpurilor de apă de suprafață, ci doar informativ.