Ministerul Mediului

Agenția de Mediu

I1 Deșeuri produse

I1- Generarea deșeurilor în Republica Moldova (2005-2018)

 

Întrebări cheie:

  • Care este dinamica înregistrată generării deșeurilor în sectorul economic pe unitate de PIB la PPC?
  • Care este tendința generării deșeurilor municipale solide pe cap de locuitor?

 

Mesaje cheie:

  • Cantitatea de deșeuri (de producție și consum, fără deșeurile municipale) pentru perioada 2000- 2018 a scăzut cu 28.5%. În comparație, între anii 2017 și 2018, a fost raportată o descreștere anuală cu 0.5%.
  • Cantitatea de deșeuri municipale pentru perioada 2001 - 2018 a crescut cu 50.5%. În 2018, cantitatea de deșeuri municipale a crescut cu aproximativ 5% față de anul precedent.
  • S-a înregistrat o tendință de creștere anuală a deșeurilor municipale formate pe cap de locuitor de la 122 kg/persoană în 2001 la 329.6 kg/persoană în 2018 ceea ce înseamnă o creștere de 67%.

 

Sursa datelor: Biroul Național de Statistică

 

Sursa datelor: Biroul Național de Statistică

 

Sursa datelor: Biroul Național de Statistică

 

Sursa datelor: Biroul Național de Statistică

 

Sursa datelor: Biroul Național de Statistică

 

 

Specificarea indicatorului

Definiția indicatorului

Indicatorul prezintă cantitatea de deșeuri generate din activităţi economice și cantitatea de deșeuri municipale solide exprimate pe unitatea de PIB la PPC și pe cap de locuitor, etc.

Deşeu – orice substanţă sau obiect pe care deţinătorul îl aruncă sau are intenţia ori obligaţia să îl arunce.

Deşeuri municipale – deşeuri provenite din gospodărie şi deşeurile similare care provin din activităţi comerciale, industriale şi administrative (Lista categoriilor de deşeuri, COD-20)

Deşeuri de producţie și consum - deşeuri rezultate în urma unor procese tehnologice.

 

Scopul principal este să asigure o măsură a impactului asupra mediului de către cantitatea totală generată de deșeuri.

Intensitatea deșeurilor reprezintă un indicator al forței motrice și arată răspunsul la activitățile antropice.

Deșeurile generate pe unitate de PIB (intensitatea deșeurilor) arată dacă a existat o decuplare a generării de deșeuri în dependență de creșterea economică. Generarea de deșeuri per capita permite compararea datelor între țări. Modificările valorilor ale acestor indicatori permit evaluarea eficacității politicii de mediu.

Utilizarea eficientă a resurselor naturale este o parte importantă a dezvoltării durabile. Deșeurile reprezintă o pierdere considerabilă a resurselor sub formă de materiale reutilizabile și energie. Tratarea și eliminarea neconformă a deșeurilor poate provoca poluarea mediului înconjurător și pune în pericol sănătatea populației.

Generarea de deșeuri este strâns legată de nivelul activității economice dintr-o țară și reflectă modelele de producție și consum ale societății. O reducere a volumului de deșeuri generate este un indicator al tranziției economice către modele de producție mai puțin intensivă și la economia circulară.

 

Unitatea de măsură

Mii tone pe an.

Generarea deșeurilor de către diverse sectoare economice se prezintă în mii tone pe unitate de PIB la paritatea puterii de cumpărare (PPC) la prețuri constante în dolari internaționali iar deșeurile municipale se prezintă în mii tone pe cap de locuitor.

Referințe

Ghidul pentru aplicarea indicatorilor de mediu in Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală elaborați de Grupul de Lucru Comun pe Indicatori si Statistica de Mediu al Comitetului pe Politicile de Mediu in cadrul CEE-ONU.

https://www.unece.org/env/indicators.html

 

Contextul politicii de mediu (obiective și ținte)

Nivel național

  • Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, aprobat prin Legea nr.112 din 2 iulie 2014;
  • Legea nr.209 din 29.07.2016 privind deșeurile;
  • HG nr. 248 din  10.04.2013 cu privire la aprobarea Strategiei de gestionare a deşeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027;
  • HG nr. 99 din 30.01.2018 privind aprobarea Listei deșeurilor;
  • HG nr. 501 din 29.05.2018 cu privire la evidența și transmiterea datelor și informațiilor despre deșeuri și gestionarea acestora;
  • HG nr. 682 din 11.07.2018 cu privire la aprobarea Conceptului Sistemului nformațional automatizat „Managementul deșeurilor”.

 

Obiective naționale

Legea nr. 209 din 29.07.2016 privind deșeurile

  • pînă în 2020 – pregătirea pentru reutilizarea şi reciclarea deşeurilor, cum ar fi, cel puţin, hîrtia, sticla, metalele și masele plastice provenind din produsele casnice şi, eventual, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sînt similare deşeurilor care provin din consumul casnic, se măreşte la un nivel minim de 30% din masă totală;
  • pînă în 2020 – pregătirea pentru reutilizare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de rambleiere, care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte substanțe, deșeuri nepericuloase provenite din activități de construcţie şi demolări, cu excepţia materialelor geologice naturale, se măreşte la un nivel minim de 55% din masa totală.

 

Strategia de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027

  • promovarea şi implementarea sistemelor de colectare selectivă în toate localităţile, atât în sectorul casnic, cât şi în cel de producţie, precum şi a facilităţilor de sortare, compostare şi reciclare;
  • creşterea gradului de reutilizare şi recuperare a ambalajelor cu 20% față de anul 2013, până în anul 2027.

 

Nivel internațional

  • Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive;
  • Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE).

 

Metodologia de calcul al indicatorului (inclusiv descrierea datelor utilizate)   

Datele privind deșeurile se obțin de către Biroul Național de Statistică prin cercetarea agenților economici privind formarea deșeurilor (inclusiv periculoase), care este exhaustivă și cuprinde toți agenţii economici, în procesul de producţie a cărora se formează, depozitează, utilizează (neutralizează) sau se livrează deşeuri.

Sursa informaţională pentru obţinerea datelor privind formarea deșeurilor sunt actele de încasări şi cheltuieli: bonuri de încasare şi cheltuieli, acte de ridicare a materialelor, bonuri de livrare a deşeurilor, fişe şi borderouri de evidenţă a operaţiilor de la depozit, documente privind transportarea deşeurilor de la întreprindere etc. În lipsa evidenţei primare, ca excepţie, se admite completarea formularului în baza calculelor (estimărilor).

 

Metodologia de completare a datelor lipsă:

În lipsa evidenței primare la agentul economic se admite completarea formularului în baza efectuării calculelor (estimărilor).

 

Referințe la surse metodice

Ghidul pentru aplicarea indicatorilor de mediu in Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală elaborați de Grupul de Lucru Comun pe Indicatori si Statistica de Mediu al Comitetului pe Politicile de Mediu in cadrul CEE-ONU.

https://www.unece.org/env/indicators.html

https://statistica.gov.md/public/files/Metadate/Mediul_inconjurator.pdf

 

Incertitudini

Incertitudinea metodică

Informația din rapoartele privind deșeurile de producție și consum (inclusiv toxice) se generalizează conform Clasificatorului deșeurilor de producție și consum, Clasificatorului deșeurilor toxice și în conformitate cu Legea privind deșeurile de producție și menajere nr. 1347 din 09.10.1997 (abrogată)  care sunt învechite și datele nu pot fi comparabile cu datele țărilor europene care utilizează Lista europeană a deșeurilor.

Legea nr. 209 din 29.07.2016 privind deșeurile transpune Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și a intrat în vigoare în anul 2017.

Lista deșeurilor, aprobată prin HG nr. 99 din 30.01.2018, care este elaborată în conformitate cu Lista europeană a deșeurilor nu a fost utilizată în raportul pentru perioada dată.

Incertitudinea cu privire la seturile de date

Datele BNS cu referire la deșeurile municipale (inclusiv provenite din gospodării) sunt disponibile în metri cubi, lichide și solide. Ca coeficient de conversie pentru densitatea deșeurilor (solide) s-a luat 0,4 kg/m3 pentru perioada anilor 2001-2011, 0,35 kg/m3 pentru anii 2012 și 2013 și 0,3 kg/m3 - pentru perioada anilor 2014 - 2018.

Incertitudini privind aplicabilitatea

Nu au fost identificate.

 

Referință către sursele de date.

  1. Banca de date statistice http://statbank.statistica.gov.md
  2. Publicaţiile elaborate de BNS care conţin date statistice privind mediul: www.statistica.gov.md,  rubrica Produse și servicii/Publicaţii

 http://www.statistica.gov.md/pageview.php?l=ro&idc=350&nod=1&

- Anuarul Statistic al Republicii Moldova;

- Statistică teritorială;

- Culegerea “Resursele naturale și mediul în Republica Moldova”.

3. Rapoartele anuale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului

http://ipm.gov.md/ro/rapoarte-anuale.

Metadate

Topic: generarea deșeurilor  

Cod indicator: I1

Tags: generarea deșeurilor, deșeuri municicipale, deșeuri de producție și consum 

Perioada de referință: 2000-2018

DPSIR:  Impact

Tipologie: indicator descriptiv (tip A)

 

Data

Data publicării:

Data ultimei actualizări:

Frecvența de actualizare: 

 

Contact și proprietate

Contact: Agenția de Mediu

 

I-1-ro-final