Ministerul Mediului

Agenția de Mediu

Situația curentă privind monitorizarea calității aerului

Published on: Wed, 04/24/2024 - 09:38
Press Release Type: 

      „În perioada 23 aprilie aprilie ora 13.00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, transmite Administrația Națională de Meteorologie (ANM) din România

 

     Acest praf saharian este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa. Pericolul asociat cu praful saharian provine în principal din dimensiunea mică a particulelor sale.

 

     Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita.

 

     La moment stația automată de monitorizare a calității aerului atmosferic, din Chișinău, nu înregistrează depășiri a poluanților în aer.